АТ "ЗЕВС КЕРАМІКА"

Код за ЄДРПОУ: 32359747
Телефон: (0626) 66 88 44
e-mail: info@zeusceramica.com
Юридична адреса: 84100, Україна, Донецька область, вул. Гончарна, 7
 

Річний звіт за 2011 рік

Опис бізнесу(текстова частина)

Важливі події розвитку (в тому числі злиття, поділ, приєднання, перетворення, виділ) Товариство є приватним акцiонерним Товариством. Товариство було створено вiдповiдно до Установчого Договору вiд 17 вересня 2002 року (надалi - "Установчий Договiр") та зареєстровано виконкомом Словiянської мiської ради 6 березня 2003 року. Першу редакцiю статуту ЗАКРИТОГО АКЦIОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА "ЗЕВС КЕРАМIКА" було затверджено Установчими Зборами Засновникiв 17 вересня 2002 року. Новi редакцiї статуту Товариства було затверджено рiшенням Загальних зборiв Акцiонерiв 19 грудня 2003 року (зареєстровано виконкомом Словiянської мiської ради 25 грудня 2003); рiшенням Загальних зборiв Акцiонерiв вiд 27 вересня 2004 року (зареєстровано виконкомом Слов'янської мiської ради 20 жовтня 2004 року), рiшенням Загальних зборiв Акцiонерiв вiд 21 грудня 2005 року (зареєстровано виконкомом Слов'янської мiської ради 15 березня 2006 року), рiшенням Загальних зборiв Акцiонерiв вiд 30 травня 2006 року (зареєстровано виконкомом Слов'янської мiської ради 09 червня 2006 року) та рiшенням Загальних зборiв Акцiонерiв вiд 12 червня 2007 року (зареєстровано виконкомом Слов'янської мiської ради 30 липня 2007 року). На пiдставi рiшення Загальних зборiв Акцiонерiв вiд 13 квiтня 2011 року Товариство було перейменовано в ПРИВАТНЕ АКЦIОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО "ЗЕВС КЕРАМIКА" (нова редакцiя Статуту зареєстрована Виконкомом Слов'янської мiської ради 22 квiтня 2011 року).
Про організаційну структуру емітента, дочірні підприємства, філії, представництва та інші відокремлені структурні підрозділи із зазначенням найменування та місцезнаходження, ролі та перспектив розвитку, зміни в організаційній структурі у відповідності з попереднім звітним періодом До органiзацiйної структури Товариства входять виробничий пiдроздiл - два цехи (цех № 1 з приготування маси для керамiчної плитки та цех № 2 , де безпосередньо здiйснюється виробництво плитки), подiленi на дiлянки вiдповiдно до виду робiт (дiлянки пресування, обпалювання, приготування глазурi та ангобу, глазурування, сортування, рiзки та.т.i.), комерцiйний пiдроздiл, який займається реалiзацiєю готової продукцiї та адмiнiстративний пiдроздiл. Для здiйснення представницких функцiї Товариством створений вiдокремлений пiдроздiл - Представництво Приватного акцiонерного товариства "Зевс Керамiка" в м. Києвi, мiсцезнаходження якого: мiсто Київ, вулиця Рибальська, будинок 22. У звiтному перiодi змiн у структурi не вiдбувалося.
Будь-які пропозиції щодо реорганізації з боку третіх осіб, що мали місце протягом звітного періоду, умови та результати цих пропозицій Пропозицiй з реорганiзацiї з боку третiх осiб не надходило.
Опис обраної облікової політики (метод нарахування амортизації, метод оцінки вартості запасів, метод обліку та оцінки вартості фінансових інвестицій тощо) На виконання вимог Закону України вiд 16 липня 1999 року № 996-XIV "Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть в Українi", нацiональних Положень (стандартiв) бухгалтерського облiку, керуючись принципом послiдовностi ведення бухгалтерського облiку, з метою забезпечення єдиних (постiйних) принципiв, методiв, процедур при вiдображеннi поточних операцiй в облiку та складаннi фiнансової звiтностi у 2012 роцi, в товариствi запроваджено наступну облiкову полiтику:
1. Ведення бухгалтерського облiку на пiдприємствi покладене на бухгалтерську службу пiдприємства на чолi з фiнансовим директором.
2. При вiдображеннi в бухгалтерському облiку господарських операцiй i подiй застосовуються норми вiдповiдних положень (стандартiв) бухгалтерського облiку, затверджених Мiнiстерством фiнансiв України. За вiдсутностi необхiдних норм у вiтчизняних П(С)БО застосовувються аналогiчнi норми системи мiжнародних стандартiв фiнансової звiтностi МСБО-МСФЗ (IAS-IFRS) на пiдставi того, що нацiональнi стандарти не можуть суперечити мiжнародним. Застосовувється План рахункiв бухгалтерського облiку активiв, капiталу, зобовiязань i господарських операцiй пiдприємств i органiзацiй. З метою забезпечення необхiдної деталiзацiї облiково-економiчної iнформацiї фiнансовому директору дозволяється своїм розпорядженням вводити додаткову систему субрахункiв.
3. Застосовується журнально-ордерна система облiку. Технологiя обробки облiкової iнформацiї - iз застосуванням автоматизованої системи бухгалтерського облiку "1С : Бухгалтерiя 7.7".
4. Данi регiстрiв облiку майна пiдприємства, iнших облiкових регiстрiв i додаткових довiдок вiдображаються в оборотно-сальдовiй вiдомостi за звiтний перiод пiдприємства, що є пiдставою для складання фiнансової звiтностi.
5. Аналiтичний облiк руху товарно-матерiальних цiнностей: у бухгалтерiї - у вiдомостях облiку залишкiв матерiалiв у кiлькiсно-сумарному виразi; на складах - у картках складського облiку в кiлькiсному виразi.
6. Податковий облiк ведеться вiдповiдно до законодавства України. Вiдповiдальнi за формування регiстрiв податкового облiку - економiст по податкам та зборам фiнансового вiддiлу.
7. Правила та графiк бухгалтерського документообiгу на пiдприємствi затверджується наказом директора. Керiвництво пiдприємства затверджує перелiк посад, яким доручено отримувати та видавати ТМЦ. Зразки пiдписiв вiдповiдальних посадових осiб за перелiком затверджуються окремим наказом керiвника та доводяться до вiдома вiдповiдних структурних пiдроздiлiв. Вiдповiдальнiсть за збереженням бухгалтерських документiв в поточному дiло виробництвi покладається на фiнансового директора.
8. Працiвники вiддiлiв збуту, постачання, виробничого пiдроздiлу, якi оформляють первиннi бухгалтерськi документи, дотримуються порядку їх заповнення вiдповiдно до вимог фiнансового директора. У разi несвоєчасного складання первинних бухгалтерських документiв, недостовiрного вiдображення в них даних чи оформлення з порушенням законодавчих та нормативних вимог зазначенi працiвники притягуються до дисциплiнарної, адмiнiстративної та iншої вiдповiдальностi згiдно iз законодавством України.
9. Перед складанням рiчної фiнансової звiтностi проводиться обов'язкова iнвентаризацiю активiв та зобов'язань пiдприємства - не пiзнiше 01 жовтня звiтного року. Крiм того, проводиться обов'язкова iнвентаризацiя у разi змiни матерiально вiдповiдальної особи та при встановленнi фактiв розкрадань. Для проведення iнвентаризацiї створюється постiйно дiюча комiсiя, яка затверджується наказом по пiдприємству.
10. Один раз на квартал проводиться раптова ревiзiя каси iз оформленням результатiв ревiзiї актом.
11. Установлена межа суттєвостi для :
- окремих об'єктiв облiку, що належать до активiв, зобов'язань та власного капiталу пiдприємства - 3% пiдсумку всiх активiв, зобовiязань та власного капiталу вiдповiдно;
- окремих видiв доходiв i витрат - 1% чистого прибутку (збитку) пiдприємства;
- проведення переоцiнки або зменшення корисностi об'єктiв основних засобiв - вiдхилення залишкової вартостi вiд їхньої справедливої вартостi у розмiрi 10% такого вiдхилення;
- визначення подiбних активiв - рiзниця мiж справедливою вартiстю об'єктiв обмiну не повинна перевищувати 10%;
- статей фiнансової звiтностi - у розмiрi 1.000,0 грн.
12. Для визнання основних засобiв та iнших необоротних матерiальних активiв (далi - основнi засоби) i нематерiальних активiв такими, визначення строку корисного використання об'єктiв та вибору методу нарахування амортизацiї створена постiйно дiюча експертну технiчну комiсiю .
Об'єкт основних засобiв, справедлива вартiсть якого пiддається достовiрнiй оцiнцi, пiдлягає облiку за переоцiненою величиною, рiвною його справедливiй вартостi на дату переоцiнки, за вирахуванням будь-якої накопиченої згодом амортизацiї i будь-яких накопичених згодом збиткiв вiд знецiнення. Переоцiнки повиннi проводитися з достатньою регулярнiстю (принаймнi, 1 раз на 3 роки) щоб уникнути iстотної вiдмiнностi балансової вартостi вiд тiєї, яка визначається при використаннi справедливої вартостi на звiтну дату. Якщо балансова сума активу пiдвищується в результатi переоцiнки, то це збiльшення повинне вiдбиватися безпосередньо в капiталi пiд заголовком "прирiст вiд переоцiнки". Проте, це збiльшення пiдлягає визнанню в прибутку або збитку в тiй мiрi, в якiй воно реверсує збиток вiд переоцiнки по тому ж активу, ранiше визнаний в прибутку або збитку.
Якщо балансова вартiсть активу зменшилася в результатi переоцiнки, то таке зменшення пiдлягає визнанню в прибутку або збитку. Проте, збиток вiд переоцiнки повинен дебетуватися безпосередньо на капiтал пiд заголовком "прирiст вiд переоцiнки" за наявностi будь-якого кредитового сальдо в приростi вiд переоцiнки вiдносно того ж самого активу.
Здiйснється переоцiнка нематерiальних активiв за справедливою вартiстю на дату балансу тих НМА, щодо яких iснує активний ринок.
13. Матерiальнi активи з термiном корисного використання (експлуатацiї) понад один рiк вартiстю менше 2.500 грн. вважаються iншими необоротними матерiальними активами.
14. Методи амортизацiї : обiєктiв основних засобiв - прямолiнiйний метод; малоцiнних необоротних матерiальних активiв та бiблiотечних фондiв - у розмiрi 100% їх вартостi у першому мiсяцi використання таких об'єктiв; iнших необоротних матерiальних активiв - у розмiрi 100% їх вартостi у першому мiсяцi використання таких обiєктiв; нематерiальних активiв - прямолiнiйний метод.
15. Методи оцiнки запасiв при вiдпуску їх у виробництво, продажу чи iншому вибуттi: FIFO - при вiдпуску запасiв у виробництво; середньозваженої собiвартостi вiдповiдної одиницi запасiв - реалiзацiї готової продукцiї; iдентифiкованої собiвартостi вiдповiдної одиницi запасiв - при продажу великогабаритних товарiв, що мають номер заводу-виробника;
16. Суму резерву сумнiвних боргiв формувається виходячи з класифiкацiї дебiторської заборгованностi.
17. Проводиться щомiсячне резервування коштiв на забезпечення оплати вiдпусток; виплати винагороди персоналу за результатами року (бонус); витрат на проведення аудиту фiнансової звiтностi та витрат на щорiчний профiлактичний ремонт виробничого обладнання. Резервування коштiв на забезпечення додаткового пенсiйного забезпечення, забезпечення гарантiйних зобов'язань - не проводиться.
18. Фiнансовi iнвестицiї неповiязаним сторонам вiдображаються на дату балансу за справедливою вартiстю.
19. Оцiнку ступеня завершеностi операцiї з надання послуг (виконання робiт) здiйснюється шляхом вивчення виконаної роботи, при цьому в бухгалтерському облiку доходи вiдображається у звiтному перiодi пiдписання акта наданих послуг (виконаних робiт).
20. В основному виробництвi застосовується нормативний метод облiку витрат на виробництво та калькулювання фактичної виробничої собiвартостi продукцiї.
21. Для перерахунку доходiв, витрат i руху грошових коштiв середньозважений валютний курс не застосовується.
Текст аудиторського висновку 2.1.Основнi вiдомостi про емiтента
Повне найменування Приватне акцiонерне товариство "ЗЕВС КЕРАМIКА" (далi - Товариство) Код за ЄДРПОУ 32359747 Мiсцезнаходження 84100 Донецька обл., м. Словiянськ, вул. Гончарна, 7 Дата державної реєстрацiї 06 березня 2003 року
Мiсце проведення державної реєстрацiї виконавчий комiтет Слов'янської мiської ради народних депутатiв
2.2 Опис аудиторської перевiрки
Аудиторський висновок зроблений згiдно iз вимогами та положеннями Закону України "Про аудиторську дiяльнiсть", iнших законодавчих актiв України та у вiдповiдностi з вимогами Мiжнародних стандартiв контролю якостi, аудиту, огляду, iншого надання впевненостi та супутнiх послуг (далi МСА) мiжнародної федерацiї бухгалтерiв, прийнятих в якостi Нацiональних стандартiв аудиту рiшенням аудиторської палати України № 122I2 вiд 31.03.2011 р., в тому числi МСА 700 "Формування думки та надання звiту щодо фiнансової звiтностi", МСА 705 "Модифiкацiя думки у звiтi незалежного аудитора", МСА 706 "Пояснювальнi параграфи та параграфи з iнших питань у звiтi незалежного аудитора", МСА 720 "Вiдповiдальнiсть аудитора щодо iншої iнформацiї в документах, що мiстять перевiрену аудитором фiнансову звiтнiсть".
Цi стандарти вимагають вiд нас дотримання вiдповiдних етичних вимог, а також планування й виконання аудиту для отримання достатньої впевненостi, що фiнансова звiтнiсть не має суттєвих викривлень. Аудит включає перевiрку шляхом тестування доказiв, якi пiдтверджують суми та розкриття iнформацiї у фiнансових звiтах. Аудиторська перевiрка включає також оцiнку застосованих принципiв бухгалтерського облiку й суттєвих попереднiх оцiнок, здiйснених управлiнським персоналом, а також оцiнку загального подання фiнансових звiтiв.
Пiд час виконання робiт за договором, Аудитором був використаний принцип вибiркової перевiрки iнформацiї. Пiд час перевiрки приймалися до уваги тiльки iстотнi викривлення. Планування i проведення аудиту було спрямоване на одержання розумних пiдтверджень щодо вiдсутностi у фiнансовiй звiтностi суттєвих помилок. Дослiдження здiйснювалось шляхом тестування доказiв на обрунтування сум та iнформацiї, розкритих у фiнансовому звiтi, а також оцiнка вiдповiдностi застосованих принципiв облiку нормативним вимогам, щодо органiзацiї бухгалтерського облiку i звiтностi в Українi, чинним протягу перiоду перевiрки. Нами проводилась вибiркова перевiрка Головної книги, журналiв-ордерiв та реєстрiв аналiтичного облiку.
Вибiр процедур залежить вiд судження аудитора, включаючи оцiнку ризикiв суттєвих викривлень фiнансової звiтностi у наслiдок шахрайства або помилки. Виконуючи оцiнку цих ризикiв, аудитор розглядає заходи внутрiшнього контролю, що стосуються складання та достовiрного подання суб'єктом господарювання фiнансової звiтностi, з метою розробки аудиторських процедур, якi вiдповiдають обставинам, а не з метою висловлення думки щодо ефективностi внутрiшнього контролю суб'єкта господарювання. Аудит включає також оцiнку вiдповiдностi використаної облiкової полiтики, прийнятностi облiкових оцiнок, зроблених управлiнським персоналом, та загального подання фiнансової звiтностi.
Метою проведення аудиторської перевiрки фiнансової звiтностi є надання аудиторовi можливостi висловити думку стосовно того, чи складена фiнансова звiтнiсть в усiх суттєвих аспектах згiдно з визначеною концептуальною основою фiнансової звiтностi.
Аудиторський висновок складено вiдповiдно до статтi 40 Закону України "Про цiннi папери та фондовий ринок", Законiв України "Про аудиторську дiяльнiсть", "Про акцiонернi товариства", Мiжнародних стандартiв контролю якостi, аудиту, огляду, iншого надання впевненостi та супутнiх послуг, рiшення Аудиторської палати України вiд 18.04.2003 N 122I2 "Про порядок застосування в Українi Стандартiв аудиту та етики Мiжнародної федерацiї бухгалтерiв", та з урахуванням вимог Рiшення ДКЦПФ № 1360 вiд 29.09.2011 р. "Про затвердження вимог до аудиторського висновку при розкриттi iнформацiї емiтентами цiнних паперiв (крiм емiтентiв облiгацiй мiсцевої позики)".
2.3. Опис важливих аспектiв облiкової полiтики.
Фiнансова звiтнiсть Товариства пiдготовлена згiдно формату Нацiональних положень (стандартiв) бухгалтерського облiку. Облiкова полiтика Товариства базується на П(С)БО в Українi та затверджена наказом № 1-фiн вiд 02.01.2011 р. Важливi аспекти облiкової полiтики Товариства:
- первiсну оцiнку обiєктiв основних засобiв здiйснювати з урахуванням фактичних витрат на їх придбання, доставку, встановлення, спорудження та виготовлення. Нарахування амортизацiї основних засобiв здiйснювати iз застосуванням прямолiнiйного методу.
- вартiсний критерiй вiднесення необоротних матерiальних активiв до складу малоцiнних встановлено на рiвнi 1000,0 грн. Нарахування амортизацiї малоцiнних необоротних вiдбувається у розмiрi 100 % їх вартостi об'єкта в першому мiсяцi його використання. Аналiтичний облiк основних засобiв, iнших необоротних матерiальних активiв, незавершеного будiвництва вести по кожному iнвентарному обiєкту;
- Лiквiдацiйну вартiсть нематерiальних активiв для цiлей амортизацiї прийняти рiвну нулю. Амортизацiю нематерiальних активiв здiйснювати iз застосуванням прямолiнiйного методу;
- Придбанi або виготовленi запаси зараховуються на баланс Пiдприємства по їхнiй фактичнiй собiвартостi, що визначається виходячи з витрат на їхнє придбання або виготовлення. При вибуттi запасiв оцiнка їх здiйснюється за методом :
- середньозваженої собiвартостi вiдповiдної одиницi запасiв - при вiдпуску запасiв у виробництво та реалiзацiї готової продукцiї;
- iдентифiкованої собiвартостi вiдповiдної одиницi запасiв - при продажу великогабаритних товарiв, що мають номер заводу-виробника;
- На дату балансу вiдображати запаси за найменшою з двох оцiнок: первiсною вартiстю або чистою вартiстю реалiзацiї;
- Одиницею бухгалтерського облiку запасiв вважати кожне їхнє найменування або однорiдну групу;
- Метод визначення величини резерву сумнiвних боргiв - виходячи з класифiкацiї дебiторської заборгованостi за термiном непогашення;
- Проводити щомiсячно резервування коштiв на забезпечення оплати вiдпусток; виплати винагороди персоналу за результатами року (бонус); витрат на проведення аудиту фiнансової звiтностi та витрат на щорiчний профiлактичний ремонт виробничого обладнання. Резервування коштiв на забезпечення додаткового пенсiйного забезпечення, забезпечення гарантiйних зобовiязань - не проводити.
- Розраховувати вiдстроченi податковi активи i вiдстроченi податковi зобов'язання тiльки в рiчнiй фiнансовiй звiтностi станом на 31 грудня звiтного року.
Рiчна фiнансова звiтнiсть складена на пiдставi даних бухгалтерського облiку Товариства станом на кiнець останнього дня звiтного року.
2.4. Опис перевiреної фiнансової iнформацiї
Пiд час аудиту було перевiрено комплект повної фiнансової звiтностi у складi:
Баланс пiдприємства, Форму №1 станом на 31.12.2011 року.
Звiт про фiнансовi результати, Форму № 2 за 2011 рiк.
Звiт про рух грошових коштiв, Форму № 3 за 2011 рiк.
Звiт про власний капiтал, Форму № 4 за 2011 рiк.
Примiтки до фiнансової звiтностi, Форму № 5 за 2011 рiк.
Головну книгу за 2011 рiк.
Журнали - ордери за 2011 рiк.
Вiдомостi аналiтичного облiку за 2011 рiк.
Первиннi документи за 2011 рiк (вибiрково).
До аудиторської перевiрки також надавались: Статут Товариства, довiдка статистики про включення до ЄДРПОУ, Свiдоцтво про державну реєстрацiю, наказ "Про органiзацiю бухгалтерського облiку та облiкової полiтики пiдприємства", наказ щодо проведення рiчної iнвентаризацiї, наказ щодо пiдсумкiв рiчної iнвентаризацiї, зведений облiковий реєстр власникiв цiнних паперiв станом на 26.03.2012 р., iншi документи.
3. Вiдповiдальнiсть управлiнського персоналу за фiнансову звiтнiсть.
Управлiнський персонал несе вiдповiдальнiсть за складання i достовiрне подання цiєї фiнансової звiтностi вiдповiдно до Нацiональних положень (стандартiв) бухгалтерського облiку в Українi, затвердженими Мiнiстерством Фiнансiв України та за такий внутрiшнiй контроль, який управлiнський персонал визначає необхiдним для забезпечення складання фiнансової звiтностi, що не мiстить суттєвих викривлень унаслiдок шахрайства або помилки; виконання значних правочинiв (10 i бiльше вiдсоткiв вартостi активiв Товариства за даними останньої рiчної фiнансової звiтностi); стан корпоративного управлiння у тому числi стан внутрiшнього аудиту вiдповiдно до Закону України "Про акцiонернi товариства"; наявнiсть суттєвих невiдповiдностей мiж фiнансовою звiтнiстю, що пiдлягала аудиту, та iншою iнформацiєю, що розкривається емiтентом цiнних паперiв та подається до Комiсiї разом з фiнансовою звiтнiстю; невiдповiдне використання управлiнським персоналом припущення про безперервнiсть дiяльностi емiтента цiнних паперiв.
Вiдповiдальнiсть управлiнського персоналу охоплює: розробку, впровадження та використання внутрiшнього контролю стосовно пiдготовки та достовiрного представлення фiнансових звiтiв, якi не мiстять суттєвих викривлень внаслiдок шахрайства або помилки; вибiр та застосування вiдповiдних принципiв бухгалтерського облiку, облiкової полiтики, а також облiкових оцiнок, якi вiдповiдають обставинам.
Пiдготовка фiнансової звiтностi вимагає вiд керiвництва Товариства розрахункiв та припущень, що впливають на суми активiв та зобовiязань, вiдображених у фiнансовiй звiтностi, на розкриття умовних активiв та зобов'язань на звiтну дату, а також на суми доходiв та витрат, що вiдображаються в фiнансових звiтах протягом звiтного перiоду.
4. Вiдповiдальнiсть аудитора.
Вiдповiдальнiстю аудитора є висловлення думки щодо цiєї фiнансової звiтностi на основi результатiв проведеного нами аудиту. Ми провели аудит вiдповiдно до Мiжнародних стандартiв аудиту. Цi стандарти вимагають вiд нас дотримання вiдповiдних етичних вимог, а також планування й виконання аудиту для отримання достатньої впевненостi, що фiнансова звiтнiсть не має суттєвих викривлень.
Аудит передбачає виконання аудиторських процедур для отримання аудиторських доказiв щодо сум i розкриттiв у фiнансовiй звiтностi. Вибiр процедур залежить вiд судження аудитора, включаючи оцiнку ризикiв суттєвих викривлень фiнансової звiтностi у наслiдок шахрайства або помилки. Виконуючи оцiнку цих ризикiв, аудитор розглядає заходи внутрiшнього контролю, що стосуються складання та достовiрного подання суб'єктом господарювання фiнансової звiтностi, з метою розробки аудиторських процедур, якi вiдповiдають обставинам, а не з метою висловлення думки щодо ефективностi внутрiшнього контролю суб'єкта господарювання. Аудит включає також оцiнку вiдповiдностi використаної облiкової полiтики, прийнятностi облiкових оцiнок, зроблених управлiнським персоналом, та загального подання фiнансової звiтностi. Тобто Аудитор несе вiдповiдальнiсть за висловлення думки щодо фiнансових звiтiв на пiдставi аудиторської перевiрки. Процедури аудиту було сформовано з врахуванням оцiнених ризикiв суттєвого викривлення фiнансових звiтiв внаслiдок шахрайства чи помилок у вiдповiдностi з МСА 240 "Вiдповiдальнiсть аудитора, що стосується шахрайства, при аудитi фiнансової звiтностi".
5. Думка аудитора щодо повного комплекту фiнансової звiтностi.
МСА 705 "Модифiкацiя думки у звiтi незалежного аудитора" розглядає вiдповiдальнiсть аудитора за надання вiдповiдного звiту за обставин, якщо формуючи думку згiдно з МСА 700 "Формулювання думки та подання звiту щодо фiнансової звiтностi", аудитор доходить висновку про необхiднiсть модифiкацiї аудиторської думки щодо фiнансової звiтностi. Аудиторськi докази, отриманi Аудитором є достатнiми та прийнятними для формування пiдстави для висловлення модифiкованої аудиторської думки
До модифiкацiї думки аудитора призвело наступне:
Аудитор не приймав участь в спостереженнi за проведенням iнвентаризацiї оборотних, необоротних активiв та зобов'язань, оскiльки договiр на проведення аудиту фiнансової звiтностi укладено пiсля її проведення, тому не має змоги отримати достатнi i прийнятнi аудиторськi докази для обгрунтування думки щодо цих статей. На пiдприємствi iнвентаризацiю виконувала iнвентаризацiйна комiсiя, якiй висловлено довiру, згiдно вимог МСА. Тому аудитор доходить висновку, що можливий вплив на фiнансову звiтнiсть невиявлених викривлень, якщо такi є, може бути суттєвим, проте не всеохоплюючим.
5.1. Загальний висновок аудитора (умовно - позитивний).
Нами були виконанi процедури аудиту згiдно вимог МСА 500 "Аудиторськi докази", що вiдповiдають метi отримання достатнiх i прийнятних аудиторських доказiв. У процесi виконання аудиторських процедур ми звернули увагу на доречнiсть та достовiрнiсть iнформацiї, що використовується нами як аудиторськi докази. Аудиторськi докази необхiднi нам для обгрунтування аудиторської думки та звiту. За своїм характером докази є сукупними i отримувались нами в основному за допомогою аудиторських процедур, якi виконувались в процесi аудиту.
Ми провели аудит повного комплекту фiнансової звiтностi Приватного акцiонерного товариства "ЗЕВС КЕРАМIКА", яка включає баланс товариства станом на 31.12.2011 року та звiт про фiнансовi результати, звiт про рух грошових коштiв та звiт про власний капiтал за рiк, що закiнчився на зазначену дату, стислий виклад суттєвих облiкових полiтик та iншi пояснювальнi примiтки.
Концептуальна основа фiнансової звiтностi, використана для пiдготовки фiнансових звiтiв визначається Нацiональними положеннями (стандартами) бухгалтерського облiку в Українi, затвердженими Мiнiстерством Фiнансiв України.
Ми вважаємо, що отримали достатнi i належнi аудиторськi докази для висловлення нашої думки.
Висловлення думки
На думку аудитора, за винятком можливого впливу того факту, що Аудитор не спостерiгав за проведенням iнвентаризацiї оборотних, необоротних активiв та зобов'язань, отриманi аудиторськi докази є достатньою пiдставою для висловлення умовно-позитивної аудиторської думки про вiдповiднiсть дiйсного фiнансового стану результатiв дiяльностi Приватного акцiонерного товариства "ЗЕВС КЕРАМIКА" за 2011 рiк повнiй фiнансовiй звiтностi, складенiй Товариством. Аудитор висловлює думку, що фiнансовий звiт у всiх iснуючих аспектах вiрогiдно i повно подає фiнансову iнформацiю про дiяльнiсть Товариства станом на 31.12.2011 року за результатами операцiй з 01.01.2011 р. по 31.12.2011 р. вiдповiдно до Нацiональних стандартiв (положень) бухгалтерського облiку в Українi, Закону про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть та Наказам Мiнiстерства Фiнансiв Українi, а також згiдно з визначеною концептуальною основою, якою є законодавство України. На думку Аудитора, при складаннi фiнансової звiтностi за 2011 рiк акцiонерне товариство притримувалось основних принципiв бухгалтерського облiку, регламентованих Законом України про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть, Положеннями (стандартами) бухгалтерського облiку в Українi. Фiнансова звiтнiсть складена на основi дiйсних облiкових оцiнок. В ходi перевiрки Аудитор не отримав свiдоцтв щодо iснування загрози безперервностi дiяльностi Товариства (МСА 570 "Безперервнiсть").
6. Iнша допомiжна iнформацiя
6.1. Вiдповiднiсть вартостi чистих активiв вимогам законодавства
Пiд вартiстю чистих активiв акцiонерного товариства розумiється величина, яка визначається шляхом вирахування iз суми активiв, прийнятих до розрахунку, суми його зобов'язань, прийнятих до розрахунку.
Розрахунок вартостi чистих активiв акцiонерних товариств здiйснюється згiдно Методичних рекомендацiй Державної комiсiї з цiнних паперiв та фондового ринку щодо визначення вартостi чистих активiв акцiонерних товариств вiд 17.11.2004 р. № 485 з метою реалiзацiї положень статтi 155 Цивiльного кодексу України "Статутний капiтал акцiонерного товариства", зокрема п. 3 "Якщо пiсля закiнчення другого та кожного фiнансового року вартiсть чистих активiв акцiонерного товариства виявиться меншою вiд статутного капiталу, товариство зобов'язане оголосити про зменшення свого статутного капiталу та зареєструвати вiдповiднi змiни до статуту у встановленому порядку. Якщо вартiсть чистих активiв стає меншою вiд мiнiмального розмiру статутного капiталу, встановленого законом, товариство пiдлягає лiквiдацiї".
Вартiсть чистих активiв акцiонерного Товариства станом на 31.12.2011 р. складає 185 113,0 тис. грн. Статутний капiтал складає 53 578,0 тис. грн. Рiзниця мiж розрахунковою вартiстю чистих активiв i статутним капiталом становить 131 535,0 тис. грн. Вартiсть чистих активiв акцiонерного товариства бiльша вiд статутного капталу.
На нашу думку:
акцiонерне товариство в усiх суттєвих аспектах станом на 31.12.2011 року виконало вимоги п. 3 ст. 155 Цивiльного кодексу України.
6.2 Наявнiсть суттєвих невiдповiдностей мiж фiнансовою звiтнiстю, що
пiдлягала аудиту, та iншою iнформацiєю, що розкривається емiтентом цiнних паперiв та подасться до Комiсiї разом з фiнансовою звiтнiстю.
Пiд час виконання завдання аудитор здiйснив аудиторськi процедури щодо виявлення наявностi суттєвих невiдповiдностей мiж фiнансовою звiтнiстю, що пiдлягала аудиту, та iншою iнформацiєю, що розкривається емiтентом цiнних паперiв та подається до комiсiї разом з фiнансовою звiтнiстю у вiдповiдностi з МСА 720 "Вiдповiдальнiсть аудитора щодо iншої iнформацiї в документах, що мiстять перевiрену аудитором фiнансову звiтнiсть".
В результатi проведення аудиторських процедур аудитором було отримано достатньо свiдоцтв, якi дозволяють зробити висновок, що подiї, якi б могли вплинути iстотним чином на фiнансово-господарський стан емiтента та призвести до значної змiни вартостi його цiнних паперiв, визначенi частиною першою статтi 41 Закону України "Про цiннi папери та фондовий ринок", протягом звiтного року вiдбувались. Протягом року вiдбулося перетворення товариства (змiнено найменування товариства iз Закритого акцiонерного товариства на Приватне акцiонерне товариства, вiдбулися змiни у складi посадових осiб (протокол загальних зборiв акцiонерiв № 13 вiд 13.04.2011 р.).
На нашу думку:
iнформацiя про подiї, якi вiдбулися протягом звiтного року та можуть вплинути на фiнансово-господарський стан емiтента та призвести до змiни вартостi його цiнних паперiв i визнаються частиною першою статтi 41 Закону України "Про цiннi папери та фондовий ринок" Товариством не оприлюднювалась оскiльки на момент здiйснення цього не вимагало законодавство. Запровадженi аудиторськi процедури не виявили iнших фактiв або подiй, якi вiдбулися на Товариствi протягом звiтного року або пiсля 31.12.2011 року, але до дати складання аудиторського висновку, та могли б вплинути на фiнансово-господарський стан емiтента та призвести до значної змiни вартостi його цiнних паперiв, визначених частиною першою статтi 41 Закону України "Про цiннi папери та фондовий ринок". Аудитор не отримав достатнi аудиторськi докази того, що фiнансова звiтнiсть була суттєво викривлена у звiязку з iнформацiєю, що розкривається емiтентом цiнних паперiв та подається до Комiсiї.
6.3. Виконання значних правочинiв
Значний правочин - правочин (крiм правочину з розмiщення товариством власних акцiй), учинений акцiонерним товариством, якщо ринкова вартiсть майна (робiт, послуг), що є його предметом, становить 10 i бiльше вiдсоткiв вартостi активiв товариства, за даними останньої рiчної фiнансової звiтностi;
Вартiсть активiв Товариства станом на 31.12.2010 р. складає 296 529,0 тис. грн. Сума мiнiмального правочину, яка пiдлягала аудиторським процедурам складає 29 652,9 тис. грн.
Аудитор виконав процедури перевiрки на вiдповiднiсть законодавству у частинi вимог щодо виконання значних правочинiв та дiйшов висновку
На нашу думку:
Товариство в 2011 р. вiдповiдно до ст. 70 Закону України "Про акцiонернi товариства" не здiйснювало значних правочинiв (10 i бiльше вiдсоткiв вартостi активiв товариства за даними останньої рiчної фiнансової звiтностi).
6.4 Вiдповiднiсть стану корпоративного управлiння, у тому числi стану внутрiшнього аудиту вимогам Закону України "Про акцiонернi товариства".
Формування складу органiв корпоративного управлiння здiйснюється вiдповiдно до ст. 6 Статуту Товариства затвердженого загальними зборами акцiонерiв (Протокол № 13 вiд 13.04.2011 р.) та зареєстрованого 22.04.2011 р. Виконавчим комiтетом Словiянської мiської ради Протягом звiтного перiоду а акцiонерному товариствi працювали наступнi органи управлiння:
Загальнi збори акцiонерiв - вищий орган Товариства;
Наглядова рада;
Генеральний директор - одноосiбний виконавчий орган Товариства;
Ревiзiйна комiсiя.
Правовий статус, порядок пiдготовки, скликання та проведення Загальних зборiв акцiонерiв Товариства, а також прийняття ними рiшень закрiплено в Статтi 7 Статуту Товариства.
Правовий статус, склад, строк повноважень, порядок формування та органiзацiя роботи Наглядової ради, а також права, обов'язки та вiдповiдальнiсть членiв Наглядової ради Товариства закрiплено в Статтi 8 Статуту Товариства.
Правовий статус, склад, строк повноважень, порядок формування та органiзацiя роботи Ревiзiйної комiсiї, а також права, обов'язки та вiдповiдальнiсть членiв Ревiзiйної комiсiї Товариства закрiплено в Статтi 10 Статуту Товариства
Вiдповiдно до п. 8.9-8.11 статтi 8 Статуту Товариства кiлькiсний склад та члени Наглядової ради обираються Загальними зборами акцiонерiв, що вiдповiдає вимогам ст. 33 Закону про акцiонернi товариства щодо виключної компетенцiї загальних зборiв. До Наглядової ради обрано 3 члени, що вiдповiдає вимогам ст. 51 Закону України "Про акцiонернi товариства".
Вiдповiдно до п. 10.4. та 10.6 статтi 10. Статуту Товариства кiлькiсний склад та члени Ревiзiйної ради комiсiї обираються Загальними зборами акцiонерiв, що вiдповiдає вимогам ст. 33 Закону про акцiонернi товариства щодо виключної компетенцiї загальних зборiв. До Ревiзiйної комiсiї обрано 2 члени, що вiдповiдає вимогам ст. 73 Закону України "Про акцiонернi товариства".
Протягом звiтного перiоду вiдбувалося 8 засiдань членiв Наглядової ради, що вiдповiдає вимогам ст. 55 Закону України "Про акцiонернi товариства" згiдно з якими Засiдання наглядової ради проводяться в мiру необхiдностi з перiодичнiстю, визначеною статутом, але не рiдше одного разу на квартал. Щорiчнi загальнi збори акцiонерiв проводились в термiн, визначений вимогами ст. 32 Закону України "Про акцiонернi товариства" - до 30 квiтня, наступного за звiтним роком. У звiтному роцi вiдбулися черговi загальнi збори за 2010 рiк. У звiтному роцi вiдбулися позачерговi загальнi збори акцiонерiв, якi скликанi з iнiцiативи Дирекцiї Товариства (виконавчого органу, що дiяв до 13.04.2011 року) про що кожного акцiонера було повiдомлено особисто рекомендованим листом, що вiдповiдає вимогам ст. 43 Закону України "Про господарськi товариства", вимоги якого були чинними для Товариства на перiод скликання позачергових зборiв.
Згiдно до Закону України "Про акцiонернi товариства" Наглядова рада акцiонерного товариства може прийняти рiшення щодо запровадження в товариствi посади внутрiшнього аудитора (створення служби внутрiшнього аудиту). Наглядова рада за пропозицiєю голови наглядової ради у встановленому порядку має право обрати корпоративного секретаря. Корпоративний секретар є особою, яка вiдповiдає за взаємодiю акцiонерного товариства з акцiонерами таIабо iнвесторами. Однак, Наглядова рада акцiонерного товариства не обирала корпоративного секретаря та не прийняла рiшення щодо запровадження в товариствi посади внутрiшнього аудитора. Функцiї корпоративного секретаря виконує юридичний вiддiл Товариства, функцiї внутрiшнього аудитора в Товариствi виконує Голова ревiзiйної комiсiї.
Аудитор, розглянувши стан внутрiшнього контролю, вважає за необхiдне зазначити що система внутрiшнього контролю спрямована на упередження, виявлення i виправлення суттєвих помилок, забезпечення захисту i збереження активiв, повноти i точностi облiкової документацiї та включає адмiнiстративний та бухгалтерський контроль.
Бухгалтерський контроль забезпечує збереження активiв Товариства, достовiрнiсть звiтностi та включає попереднiй, первинний (поточний) i подальший контроль.
Керiвництво Товариства в повнiй мiрi розумiє перспективу розвитку внутрiшнього аудиту та його значимiсть i важливiсть. Оцiнюючи вищенаведене, незалежним аудитором зроблено висновок щодо адекватностi процедур внутрiшнього контролю у Товариствi. Систему внутрiшнього контролю можна вважати достатньою.
За результатами виконаних процедур перевiрки стану корпоративного управлiння у тому числi внутрiшнього аудиту вiдповiдно до Закону України "Про акцiонернi товариства" на нашу думку:
1. Прийнята та функцiонуюча система корпоративного управлiння у товариствi вiдповiдає вимогам Закону України "Про акцiонернi товариства" та вимогам Статуту.
2. Наведена у рiчному звiтi "Iнформацiя про стан корпоративного управлiння" повно та достовiрно розкриває фактичний стан про склад органiв корпоративного управлiння та результати їх функцiонування.
3. Система внутрiшнього контролю на Пiдприємствi створена та дiє.
6.5 Iдентифiкацiї та оцiнки аудитором ризикiв суттєвого викривлення фiнансової звiтностi внаслiдок шахрайства.
Пiд час виконання процедур оцiнки ризикiв i пов'язаної з ними дiяльностi для отримання розумiння суб'єкта господарювання та його середовища, включаючи його внутрiшнiй контроль, як цього вимагає МСА 355 "Iдентифiкацiя та оцiнка ризикiв суттєвих викривлень через розумiння суб'єкта господарювання i його середовища", аудитор виконав процедури необхiднi для отримання iнформацiї, яка використовуватиметься пiд час iдентифiкацiї ризикiв суттєвого викривлення внаслiдок шахрайства у вiдповiдностi до МСА 240 "Вiдповiдальнiсть аудитора, що стосується шахрайства при аудитi фiнансової звiтностi". Аудитором були поданi запити до управлiнського персоналу та iнших працiвникiв суб'єкта господарювання, якi на думку аудитора, можуть мати iнформацiю, яка, ймовiрно, може допомогти при iдентифiкацiї ризикiв суттєвого викривлення в наслiдок шахрайства або помилки. Аудитором були виконанi аналiтичнi процедури, в тому числi по сутi з використанням деталiзованих даних, спостереження та iншi. Аудитор отримав розумiння, зовнiшнiх чинникiв, дiяльностi суб'єкта господарювання, структуру його власностi та корпоративного управлiння, структуру та спосiб фiнансування, облiкову полiтику, цiлi та стратегiї i пов'язанi з ними бiзнес-ризики, оцiнки та огляди фiнансових результатiв.
У своїй поточнiй дiяльностi Товариство наражається на зовнiшнi та внутрiшнi ризики. Загальну стратегiю управлiння ризиками в Товариствi визначає Наглядова рада, а загальне керiвництво управлiнням ризиками здiйснює Генеральний директор, як одноосiбний виконавчий орган Товариства.
На нашу думку:
Аудитор не отримав доказiв стосовно суттєвого викривлення фiнансової звiтностi Товариства внаслiдок шахрайства.
7. Основнi вiдомостi про аудиторську фiрму:
Повне найменування Товариство з обмеженою вiдповiдальнiстю "Аудиторська фiрма "ПРАКТИК"
Свiдоцтво про внесення до Реєстру аудиторських фiрм та аудиторiв, якi одноособово надають аудиторськi послуги № 3790 вiд 13.04.2006 р, видане Аудиторською палатою України, термiном дiї до 31.03.2016 р.
Мiсцезнаходження 83001, м. Донецьк, вул. Челюскiнцiв, буд. 157 к. 410
Телефон (факс) 062-338-03-52
8. Дата i номер договору на проведення аудиту: Договiр № 19032012 вiд 19.03.2012 р.
9. Дата початку та дата закiнчення проведення аудиту: аудит проводився з 19 березня 2012 р. по 06 квiтня 2012 р.
Аудитор (сертифiкат Аудитора серiя А № 006734 виданий Аудиторською палатою України 30.11.2001 р. термiном дiї до 30 листопада 2015 року) Ганна Г. Счастлiвцева
Директор (сертифiкат Аудитора серiя А № 006734 виданий Аудиторською палатою України 30.11.2001 р. термiном дiї до 30 листопада 2015 року) Ганна Г. Счастлiвцева
Дата аудиторського висновку: 09 квiтня 2012 року.
Інформація про основні види продукції або послуг, що їх виробляє чи надає емітент, перспективність виробництва окремих товарів, виконання робіт та надання послуг; залежність від сезонних змін; про основні ринки збуту та основних клієнтів; основні ризики в діяльності емітента, заходи емітента щодо зменшення ризиків, захисту своєї діяльності та розширення виробництва та ринків збуту; про канали збуту й методи продажу, які використовує емітент; про джерела сировини, їх доступність та динаміку цін; інформація про особливості стану розвитку галузі виробництва, в якій здійснює діяльність емітент, рівень впровадження нових технологій, нових товарів, його положення на ринку; інформація про конкуренцію в галузі, про особливості продукції (послуг) емітента; перспективні плани розвитку емітента; кількість постачальників за основними видами сировини та матеріалів, що займають більше 10 відсотків в загальному об'ємі постачання Товариство виготовляє керамiчну плитку глазуровану та неглазуровану (керамогранiт). Продукцiя подiленi на двi основнi лiнiї за призначенням: Stile - серiя керамограниту, с актуальным эстетичним дизайном, призначена для облицювання пiдлоги та стiн у житлових примiщеннях та Omnia Gres - серiя керамичного гранiту, призначена для iндустрiальних проектiв. Якiснi характеристики дозволяють використовувати серiю як зовнi, так i в серединi примiщень. Наразi Товариство розвиває лiнiю Stile, в якi вбачає перспективу для розвитку. На виставцi "Мосбiлд 2012" Товариство презентовало шiсть нових колекцiй. З недавнього часу Товариство випускає новий вид продукцiї - потовщений керамогранiт. Область його застосування - паркiнги, гаражi, великi виробничi примiщення. Якiсть продукцiї пiдтведжена численними мiжнародними сертифiкатами та протоколами iспитiв.Оскiльки керамогранiт є будiвельним матерiалом, обсяг реалiзацiї залежить вiд пiдйомiв та спадiв у будiвельнiй дiяльностi, яка певною мiрою є сезонною. Подолати тенденцiї сезонностi Товариство намагається через освоєння нових ринкiв збуту та перерозподiл обсягу продажу продукцiї на внутрiшньому та зовнiшньому ринках. Продукцiя Товариства користуєтьсяпопитом та успiшно реалiзується на внутрiшньому ринку, а також на ринках СНД (Росiйська Федерацiя, Бiлорусь, Молдова), країн ЄС (Бельгiя, Австрiя, Iталiя), США, Канадi, та країнах Африки. Крупними покупцями керамогранiту на ринку США є корпорацiя Dal Tail, на ринку Канади - Olimplia Tile International Ltd. На внутрiшньому ринку реалiзацiя продукцiх здiйснюється в основному через дилерську мережу, де основними покупцями є будiвельнi гiпермаркети "Епiцентр" та "Нова лiнiя", ПТК "Агромат" а також запроваджена систему продажу виготовлення плитки безпосередньо для будiвельних об'єктiв. На зовнiшньому ринку продаж здiйснюється iз залученням мережi комерцiйних агентiв з продажу. Для виробництва плитки використовується сировина з України, Туреччини та країн ЄС (Iталiя, Iспанiя). Основними постачальниками сировини є ПрАТ "Глини Донбасу", Ferro Spain S.A., Ceramco S.p.A., Mistral S.r.l., Torresid S.r.L, Vetriceramici S.r.L. Доступнiсть бiльшостi з зазначених джерел сировини та динамiка цiн на них залежить напряму вiд митної полiтики України. На пiдприємствi функцiонує сучасне обладнання iталiйського виробництва (SACMI IMOLA, Marfin, TG Mac). Окрiм постiйного контроля за правильним та безперебiйним функцiонуванням обладнання з боку фахiвцiв пiдприємства, додаткове технiчне сприяння надають й виробники, про що укладенi вiдповiднi контракти. Основними конкурентами Товариства на ринку керамiчної плитки є ТОВ "Атем", ПрАТ "Харкiвський плитковий завод", ПрАТ "Iнтеркерама", ПрАТ "Пiастрелла К". Доля Товариства на внутрiшньому ринку складає 11%.
Інформація про основні придбання або відчуження активів за останні п'ять років. Якщо підприємство планує будь-які значні інвестиції або придбання, пов'язані з його господарською діяльністю, їх необхідно описати, включаючи суттєві умови придбання або інвестиції, її вартість і спосіб фінансування За останнi п'ять рокiв придбано активiв: будiвлi та споруди на суму 8009,9 тис грн (прдбанi складськi примiщення), машин та обладнання на суму 59118 тис грн, транспортних засобiв на суму 1164,8 тис. грн, виробничого та офiсного обладнання на суму 2236,1 тис. грн. Вiдчужено основних засобiв: будiвлi та споруди 459,0 тис. грн (вiдчужене нежитлове примiщення), машин та обладнання на суму 128 тис грн, транспортних засобiв на суму 419,3 тис. грн. В 2012 роцi плнується (та вже розпочато) будiвництво нової виробничої дiльницi - дiльницi ректифiкацiї та рiзки. Загальна очiкувана вартiсть iнвестицiй в проект 5 млн доларiв США. Спосiб фiнансування - власнi кошти Товариства. Умови придбання - купiвля-продаж обладнання безпосередньо у виробника.
Інформація про основні засоби емітента, включаючи об'єкти оренди та будь-які значні правочини емітента щодо них; виробничі потужності та ступінь використання обладнання; спосіб утримання активів, місцезнаходження основних засобів. Екологічні питання, що можуть позначитися на використанні активів підприємства, інформація щодо планів капітального будівництва, розширення або удосконалення основних засобів, характер та причини таких планів, суми видатків, в тому числі вже зроблених, опис методу фінансування, прогнозні дати початку та закінчення діяльності та очікуване зростання виробничих потужностей після її завершення Основними засобами Товариства є земельнi дiлянки, будинки та споруди (офiсна будiвля, будiвлi цехiв та склади), машини та обладнання, транспортнi засоби. Певiсна вартiсть основних засобiв на кiнець року - 404384 тис грн, знос - 231974 тис грн. Частина транспортних засобiв (первинною вартiсть на кiнець року 557 тис. грн) використовується на умовах фiнансової оренди. Жодного правочину, який би за вартiстю мiг би бути вiднесений до значного, у звiтному роцi щодо них не вчинялось. Виробничi потужностi Товариства складаються з обладнання цеху масозаготiвлi та двох автоматизованих лiнiй з виробництва керамiчної плитки, а також лiнiї пакування. Всi виробничi потужностi задiянi у виробничому процесi повнiстю. В Товариствi впроваджено мiжнародну систему якостi в галузi екологiї ISO 14001, яка успiшно виконується та вiдповiднiсть якiй перевiряється щорiчно сертифiкацiйними органами. Ще на початку функцiонування заводу виробничi потужностi пройшли перевiрку спецiалiстами з екологiї Мiжнародної Фiнансової Корпорацiї та отримали позитивний висновок щодо вiдповiдностi Товариства мiжнародним та українським вимогам в областi екологiї та охорони довкiлля. В поточному роцi Товариство планує здiйснити запуск автоматичної лiнiї з рiзки та ректифiкацiї плитки з метою удосконалення характиристик продукцiї, що виробляється. Будiвництво примiщення для розташування лiнiї розпочато у лютому 2012 року. Будiвництво фiнансується власними коштами Товариства. За попереднiм кошторисом загальна вартiсть проекту складає 5 млн долларiв   
Інформація щодо проблем, які впливають на діяльність емітента; ступінь залежності від законодавчих або економічних обмежень У зв'язку iз тим, що Товариство використовує iмпортну сировину та обладнання (що вимагає iмпорту запчастин та витратних матерiалiв), дiяльнiсть залежить вiд митної полiтики та митного законодавства України. Коливання митної вартостi сировини впливає на собiвартiсть продукцiю та, вiдповiдно, на конкурентноздатнiсть продукцiї на ринку.
Інформація про факти виплати штрафних санкцій (штраф, пеня, неустойка) і компенсацій за порушення законодавства У 2011 року виплачено 58 320,78 грн штрафних санкцiй за порушення законодавства з питань оподаткування
Опис обраної політики щодо фінансування діяльності емітента, достатність робочого капіталу для поточних потреб, можливі шляхи покращення ліквідності за оцінками фахівців емітента Фiнансування дiяльностi у звiтному роцi здiйснювалось за рахунок власних обiгових коштiв. Бюджетнi кошти не отримувались, кредитнi кошти не залучались.
Інформація про вартість укладених, але ще не виконаних договорів (контрактів) на кінець звітного періоду (загальний підсумок) та про очікувані прибутки від виконання цих договорів На кiнець звiтного перiоду Товариство не має укладених, але не виконаних договорiв.
Стратегія подальшої діяльності емітента щонайменше на рік (щодо розширення виробництва, реконструкції, поліпшення фінансового стану, опис істотних факторів, які можуть вплинути на діяльність емітента в майбутньому) В 2012 роцi Товариство планує розширити виробництво та здiйснити запуск автоматичної лiнiї з рiзки та ректифiкацiї плитки з метою удосконалення характиристик продукцiї, що виробляється.
Опис політики емітента щодо досліджень та розробок Товариством у 2006 роцi укладений довгостроковий контракт на дослiдження та розробку дизайну нових колекцiй. У звiтному роцi платежi за цим контрактом не здiйснювалися.
Інформація щодо судових справ, стороною в яких виступає емітент, його дочірні підприємства або його посадові особи (дата відкриття провадження у справі, сторони, зміст та розмір позовних вимог, найменування суду, в якому розглядається справа, поточний стан розгляду). У разі відсутності судових справ про це зазначається 1. Постановою Донецького окружного адмiнiстративного суду вiд 23.02.2011 року по справi № 2аI0570I1789I2011 було частково задоволено позов ЗАТ "Зевс Керамiка" про визнання протиправними дiй Схiдної митницi з видачi картки вiдмови в прийняттi митної декларацiї, митному оформленнi чи пропуску товарiв i транспортних засобiв через кордон України № 700050000I0I00022 вiд 27.09.2010 року, визнання недiйсною картки вiдмови в прийняттi митної декларацiї, митному оформленнi чи пропуску товарiв i транспортних засобiв через кордон України № 700050000I0I00022 вiд 27.09.2010 року, визнання недiйсним рiшення митного органу про визначення митної вартостi № 700000006I2010I001166I1 вiд 24.09.2010 року та рiшення про неможливiсть застосування митної вартостi, заявленої декларантом, стягнення з Державного бюджету України на користь ЗАТ "Зевс Керамiка" суми надмiрно сплаченого податку на додану вартiсть у розмiрi 8317, 45 грн, а саме: визнано недiйсним рiшення Схiдної митницi про визначення митної вартостi № 700000006I2010I001166I1 вiд 24 вересня 2010 року та стягнуто с Державного бюджету суму надмiрно сплаченого ПДВ у розмiрi 7946 грн 10 коп та судовий збiр в розмiрi 80 гривень 31 коп. 07 квiтня 2011 року Ухвалою Донецького апеляцiйного адмiнiстративного суду Постанову суду першої iнстанцiї було залишено без змiн, а апеляцiйну скаргу Вiдповiдача i без задоволення. Схiдна митниця подала касацiйну скаргу. Вищим адмiнiстративним судом України 28.04.2011 року було порушено касацiйне провадження у справi № КI9991I24350I11 та витребувано справу до суду. Дата засiдання до сьогоднi не призначена.
2. Справа № 28I5005I7823I2011-3I5009I3870I11, Господарський суд Запорiзької областi, до вiдповiдача: Приватного пiдприємства "УкрКомплектБуд", м. Запорiжжя про стягнення заборгованостi в сумi 582 758,89 грн. Позовнi вимоги Товариства задоволенi повнiстю. Судовий наказ знаходиться на примусовому виконаннi.
3. Справа № 24I5009I8047I11, Господарський суд Запорiзької областi до вiдповiдача Приватного пiдприємства "Платан 2003" про стягнення заборгованостi 55488 грн. 08 коп. Позовнi вимоги Товариства задоволенi повнiстю. Судовий наказ знаходиться на примусовому виконаннi.
4. Справа № 5024I2415I2011, Господарський суд Херсонської областi, до вiдповiдача: Товариства з обмеженою вiдповiдальнiстю "Мир Строй-Ки", м. Херсон, про стягнення 144 717грн. 24коп. Провадження у справi припинено у звязку iз вiдмовою вiд позову, оскiльки вiдповiдач повнiстью погасив заборгованiсть до винесення судового рiшення.
5. Справа № 2аI0570I18116I2011, Донецький окружний адмiнiстративний суд. На пiдставi Акту про результати виїзної позапланової перевiрки Приватного акцiонерного товариства "Зевс Керамiка" з питань дотримання вимог податкового, валютного та iншого законодавства за перiод з 01.04.2010 р. по 30.06.2011 р. по податку на додану вартiсть з 01.02.2011 р. по 30.06.2011 р. вiд 20.09.2011 року № 4644I23-3I32359747 (надалi i Акт перевiрки) з урахуванням результатiв розгляду заперечень АТ "Зевс Керамiка" до Акту перевiрки були складенi: - Податкове повiдомлення-рiшення вiд 04 жовтня 2011 року № 0001581740 ( Пiдставою для прийняття зазначеного Податкового повiдомлення-рiшення є позицiя Слов'янської ОДПI, згiдно iз якою АТ "Зевс Керамiка" порушило п.п. б. п. 176.2 ст. 176 Податкового кодексу України, внаслiдок чого були нарахованi штрафнi санкцiї в сумi 511, 00 грн); податкове повiдомлення-рiшення вiд 04 жовтня 2011 року № 0000382240 (Пiдставою для прийняття зазначеного Податкового повiдомлення-рiшення є позицiя Слов'янської ОДПI, згiдно iз якою АТ "Зевс Керамiка" порушило ст.. 4 Закону України "Про порядок здiйснення розрахункiв в iноземнiй валютi" внаслiдок чого було нараховано пеню за порушення термiнiв розрахункiв в ЗЕД у сумi 76899,72 грн); податкове повiдомлення-рiшення вiд 04 жовтня 2011 року № 0000372240 (Пiдставою для прийняття зазначеного Податкового повiдомлення-рiшення є позицiя Слов'янської ОДПI, згiдно iз якою АТ "Зевс Керамiка" порушило п.13.2 ст. 13 Закону України "Про оподаткування прибутку пiдприємств" в редакцiї Закону України вiд 22.05.1997 року № 283I97-ВР iз змiнами та доповненнями, внаслiдок чого донараховано грошове зобов'язання з податку на прибуток iноземних юридичних осiб на суму 69192,00 грн та штрафних санкцiй на суму 17208, 00 грн); АТ "Зевс Керамiка" оскаржило зазначенi повiдомлення рiшення в судовому порядку. Справа вже пройшла першу, апеляцiйну та касацiйну iнстанцiї. Прийняте судами остаточне рiшення має компромiсний характер, а саме: Правомiрним визнане нарахування вiдповiдачем (Слов'янською ОДПI) валютної пенi в сумi 76899,72 грн та штрафних санкцiй у сумi 511 грн за порушення порядку подання форми 1-ДФ; Неправомiрним визнане нарахування вiдповiдачем податку на прибуток iноземних юридичних осiб в сумi 86 490, 00 грн у тому числi за основним платежем 69 192, 00 грн, за штрафними санкцiями 17 290, 00 грн;
Інша інформація, яка може бути істотною для оцінки інвестором фінансового стану та результатів діяльності емітента, у тому числі, за наявності, інформацію про результати та аналіз господарювання емітента за останні три роки у формі аналітичної довідки в довільній формі дIн